Voorstellingen - 1973- Arsenicum en oude kant

— Welkom op de website van Theatergroep TOP —

Korte inhoud

Mortimer Brewster, een toneelcriticus, ontdekt door een toeval dat zijn tantes Abby en Martha, die met hun neef Teddy een ouderwets huis in Brooklyn bewonen en een griezelige liefhebberij op nahouden. Onder het deksel van de als bergplaats ingebouwde vensterbank vindt hij het lijk van een oude heer, doch zij zijn daardoor niet verontrust.  Zij hebben de oude heer doelbewust gedood door hem met arsenicum vermengde vlierbessenwijn te laten drinken, omdat hij zo’n verlangen had naar rust. In de kelder, waar al elf lotgenoten hun laatste rustplaats hebben gevonden, zullen zij hem plechtig ter aarde bestellen.
De beminnelijke dames spreken met zulk een roerende toewijding over hun “liefdeswerk”, dat het Mortimer duizelt. Hij besluit, dat de moorden op rekening moeten komen van Teddy, wiens abnormaliteit bekend is. Hij trekt er op uit om een bewijs voor opneming in een inrichting voor geesteszieken te verkrijgen. Terwijl hij weg is komt zijn broer Jonathan, een door de politie gezochte moordenaar, met een gewetenloze dokter, die door chirurgisch ingrijpen Jonathan telkens een ander gezicht geeft, de tantes terroriseren.
Zij hebben het lijk van een slachtoffer bij zich en bergen het, nadat Teddy de oude heer naar de kelder heeft gebracht, in de vensterbank. Jonathan wil na een ruzie met Mortimer, die teruggekeerd is met het bewijs van opneming deze vermoorden. Als hij vastgebonden op zijn einde wacht komt een toneelspelen schrijvende politieman binnen, die uren nodig heeft om Mortimer, nog steeds vastgebonden, de intrige van zijn nieuwe stuk te vertellen.  Een politie-inspecteur, die met een gestichtdirecteur binnen komt om Teddy te halen, bevrijdt hem en komt er tijdig achter, dat Jonathan gearresteerd moet worden. De dametjes besluiten  om ook maar naar de inrichting te gaan. Maar eerst moet de directeur een glas vlierbessenwijn met haar drinken. Als hij het glas aan de mond zet valt het doek.

Auteur

Joseph Kesselring

Regie

B Timmen, Groenlo

Grime

GP Bessels, Deventer

Rolverdeling

Abby Brewster M Lievestro Schols
Dominee Harper H v Aalst
Teddy Brewster P Groenouwe
Brothy J Koert
Martha Brewster L Brinkman ter Schegget
Elaine Harper R Koert Soek
Mortimer Brewster J Beltman
Gibbs L de Weger
Jonathan Brewster H Welbergen
Dr Einstein W Beeuwkes
O’Hara F Kappert
Rooney H v Aalst
Dr Harley L de Weger

Datum en locatie

17 november
Schouwburg Lochem

arsenicum en oude kant1 arsenicum en oude kant foto arsenicum en oude kant recensie