Voorstellingen - 1981- Bemoeial

— Welkom op de website van Theatergroep TOP —

Korte inhoud

Mevrouw Piper, de schoonmaakster op het kantoor van Marshall’s Exploitatie Mij, ontdekt het lijk van een man, waarvan ze meent dat het meneer Marshall is. Ze waarschuwt de politie, maar als ze terugkomt in de kamer, is het lichaam verdwenen. Commissaris Baxter, een self-made man die zich nogal voelt, is woedend want hij is met een zware verkoudheid uit bed gekomen om deze zaak te onderzoeken.

Het blijkt echter dat hij en mevrouw Piper elkaar nog van vroeger kennen (ze waren samen op school) en van dit moment af is hij voor mevrouw Piper gewoon “Harry”. Ze heeft niet het minste ontzag voor hem. Baxter denkt eerst dat er helemaal geen moord is gepleegd, maar de stoel, waarop “het lijk” gelegen heeft, zit vol bloed en meneer Marshall is niet thuis gekomen. De zaak moet toch onderzocht worden. Het aanwezige kantoorpersoneel: Robert Westerby, Marian Selby en Vickie Reynolds behoren tot de mogelijke verdachten, evenals Claire Marshall, de vrouw van het slachtoffer. Claire wordt ervan beschuldigd een verhouding te hebben met Wester-by, maar zij ontkennen dit. Claire geeft wel toe dat zij een minnaar heeft, maar ze weigert zijn naam te noemen. Midden in het eerste ver-hoor wandelt Marshall zijn kantoor binnen en vraagt wat er aan de hand is.

Iedereen beschouwt het als een geweldige grap, tot in een heel andere buurt een lijk wordt gevonden dat dezelfde, weinig voorkomende, bloedgroep heeft als het bloed dat op de stoel is aangetroffen. Mevrouw Piper vindt een knoop die aan het vest van dit lijk ontbreekt. Weer belt ze de politie, maar voor ze de knoop kan laten zien, wordt deze haar in het donker ontfutseld. Zij denkt dat Marshall dit gedaan heeft. Wan-neer dan nog blijkt dat de vermoordde man de minnaar van Claire was, stapelen de bewijzen tegen Marshall zich op; als de politie hem mee wil nemen, weet hij te ontvluchten. Mevrouw Piper blijkt over echte detective-talenten te beschikken. Zij ontmaskert de moordenaar, de sympathieke meneer Westerby!

Auteur

Jack Popplewell
Vertaling: Alfred Pleiter

Regie

Leon Povel

Souffleur

Jan Brinkman

Grime

Truus ten Bokkel, Janny Beltman, Rieky Koert, Ria Winkelman

Dekor

Bertus ten Pas, Sander van Voorst, Dirk Beltman

Rolverdeling

Mrs Piper Lenie Brinkman
Richard Marshall Hennie van Aalst
Rechercheur Goddard Jan Beltman
Commissaris Baxter Henk Welbergen
Claire Marshall Marga Gout
Marian Selby Alie Vliek
Robert Westerby Frans Kappert
Vickie Reynolds Jolanda Wittenberg

Datum en locatie

21 november
Schouwburg Lochem

Bemoeial recensie1 Bemoeial3 Bemoeial1