Voorstellingen - 2008-Stefan Borkos ( openluchtspel)

— Welkom op de website van Theatergroep TOP —

Omschrijving

Hongarije, rond 1900. In de uitgestrekte bossen in de buurt van Budapest leeft een grote groep zigeuners. Ze wonen in het zogenaamde vrijbos van jonker Ohanky. Onder aanvoering van hun leider, Stefan Borkos, vormen ze daar een eigen zigeunerrijk met eigen wetten, eigen rechtspraak, zeden en gewoonten. De zigeuners werken in de bosbouw, handelen in paarden en vee en er wordt natuurlijk flink gestroopt. Hun vrouwen verrichten al het werk in en om het huis. Kinderen spelen, zoals alle kinderen, lekker buiten. Alles wat ze moeten leren, leren ze van hun ouders en stamgenoten.

Stefan Borkos, de zigeunerhoofdman, heeft een mooie geliefde: de lieftallige Illona. Volgens de zigeunerwetten zijn zij verloofd. En volgens diezelfde wetten behoort zij toe aan Stefan. Echter, de mooie Illona ontmoet per toeval een jonge blonde houtkoopman uit Budapest. Zij vindt hem erg aardig en aantrekkelijk. Wat nu? Illona voert een hevige innerlijke strijd over de vraag wie van de twee mannen zij het meest lief heeft. Als Stefan van Illonas affaire hoort is hij in alle staten. Daarbij komt dat er allerlei praatjes over haar de ronde doen. Die praatjes worden vooral rondgestrooid door de jaloerse Rosa en door Boris die ook wel zigeunerhoofdman wil zijn. Door allerlei gebeurtenissen wordt er tweedracht gezaaid in het zigeunerkamp. Er wordt getwijfeld aan de rechtvaardigheid van Stefan Borkos. En dat is het ergste wat een zigeunerhoofdman overkomen kan.

Het openluchtspel is een gezamenlijk initiatief van de stichting Openluchttheater Lochem, toneelverenigingen TOP, AEV en ’t Overschotje. Klik¬†hier¬†voor de officiele site van het openluchtspel.